Projekt modernizacije javne rasvjete u Murteru

Ožu 10 2021

Projektom “JAVNA RASVJETA U OPĆINI MURTER-KORNATI”, koji je za Općinu Murter Kornati izradila tvrtka MAGNETRON d.o.o. iz Splita, a postavljanje vrši Elektro Lukin, obuhvaćena je zamjena svjetiljki, kako bi osigurale značajne uštede i umanjila štetnost svjetlosnog zagađenja.

 

Poznato je da je javna rasvjeta najčešće u vlasništvu lokalnih jedinica te se njeno održavanje i unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna. Konkretno, radi se o zamjeni oko 500 rasvjetnih tijela, od kojih je do sada izmijenjeno preko 200 komada, a ostatak će biti izmijenjen u narednih mjesec dana. Lokacije obuhvaćene projektom su: Staro selo, Put škole, Lokvice, Put Slanice.

Postojeća rasvjeta, tj visokotlačne natrijeve sijalice, čije je uklanjanje predviđeno je Uredbom EC 245/2009., zamjenjuju se energetski učinkovitim LED svjetiljkama.
LED svjetiljke ne zahtijevaju dodatne troškove za zbrinjavanje opasnog otpada, sukladne su sa zakonima i zahtjevima za sprječavanje svjetlosnog onečišćenja, kompatibilne su s Direktivom EU-Eco Design i ostvaruju maksimalnu energetsku učinkovitost te smanjuju potrošnju energije i troškova, stakleničkih plinova i do 90% smanjenja troškova održavanja.

Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije, u odnosu na postojeće stanje s uključenim troškovima održavanja iznosi 210.431,76 kuna. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije jest 282.598,56 kn, a period povrata u odnosu na postojeće stanje JPP (god) jest 7 godina. Odnos ukupne investicije i očekivanoga godišnjeg smanjenja emisije CO2 u odnosu na postojeće stanje (kn/tCO2) jest 53.848,49.

Nova ekološka rasvjeta zadovoljavat će sve potrebne uvjete, od energetske učinkovitosti, ciljanog postavljanja. Zasjenjena je i usmjerena, odgovarajuće “boje” svjetlosti te umjerenog intenziteta, čime će područje ove općine ispuniti svoj dati svoj veliki doprinos u očuvanju prirode, energije, ali i zdravlja ljudi.

Ovaj projekt ukupne vrijednosti 1.500.000,00 kuna financiran je putem HBOR-ovog kredita kroz ESIF instrument koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

https://strukturnifondovi.hr/

rasvjeta esif

 

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.