Rezultati arheološkog istraživanja Colentuma 2019.

Pro 04 2019

Rezultati ovogodišnjeg arheološkog istraživanja Colentuma predstavljeni su javnosti 03. prosinca 2019. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter. Završni izvještaj dostupan je na linku na kraju ovog teksta.

Rezultate arheoloških istraživanja, koja je provodila Zadruga arheo KO-OP, predstavili su Eva Buća, mag. archeol. i Tomislav Zojčeski, mag. archeol., ravnatelj Muzeja grada Šibenika mr.sc. Željko Krnčević i viši kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković, dipl.archeol. 

Prisjetimo se, investitor Općina Murter-Kornati osigurala je potrebna sredstva kroz program 2014 – 2020 Interreg V-A, Italy – Croatia CBC Programme Call for proposal 2017 Standard – HISTORIC, Priority Axis: Environment and cultural heritage, projekt: HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia. Ukupna vrijednost projekta je približno 18 milijuna kuna, a od toga Općini Murter-Kornati pripada približno 3 i pol milijuna kuna.

Tijekom istraživanja 1100 metara površine, specifične po svom smještaju u zoni plime i oseke, uz nepovoljne zimske uvjete koji su ih pratili tijekom siječnja i veljače, arheolozi nisu niti približno očekivali pronađenu gustoću nalazišta.

“Sama pozicija Gradine je zapravo pozicija naselja koje nastaje u prapovijesno doba, a onda se razvija i u Rimsko doba kao gradić. Prvo smo rekonstruirali liniju mora iz rimskog doba, radili visoko precizni ortomozaik gdje se vide kamena urušenja od pristanišnih mulova, dimenzija 20 metara duljine i 5 metara širine. Evidentno je i postaje manjeg pristanišnog mula koji zatvara sve u manju lučicu, te još zidova prema sjeveru, tako da je evidentno da su morski i kopneni nalazi neodvojivi. Statigrafijom smo podijelili zidove u više faza, jer ovaj lokalitet nije nastao odjednom, riječ je o dugoročnom procesu. Razinu mora spuštena je 1,6 metara, koliko se prema pretpostavci more od rimskog perioda pomaklo, podizanjem obale i dizanjem mora”– pojasnio je arheolog Tomislav Zojčeski.

Iako se prema dosadašnjim saznanjima moglo očekivati da će ovaj pomalo pionirski zahvat, specifičan po potopljenom arheološkom lokalitetu, ne samo na nivou Hrvatske nego i svjetskih nalazišta, donijeti nova saznanja, rezultati su u najmanju ruku iznenadili:

“Svi pronalasci pripadaju rimskom periodu. Pronađene su 22 zidane strukture, odnosno zidovi, baze za stupove, žbukane podne strukture, veći broj raznobojnih kamenih tesera (crne, bijele, crvene, zelene), različitih vrsta kamena, mramora i mramornih pločica, freski -zidnih i stropnih. Osim ulomaka keramičkih posuda i građevinskog materijala, iznenađenje su novčići iz doba vladavine principala Tiberija i Kaligule, careva iz 1. st. Analize kamenih pronalazaka provedene na PMF u Zagrebu, pokazale su da zeleno kamenje potječe iz područja Sinja, a pijesak u freskama s Vranskog jezera, što ukazuje na trgovačke puteve i povezanost s tim krajevima. No jedno od najvećih saznanja je da se na tom lokalitetu nalazilo jako bogato, cvatuće i prosperitetno naselje 1. i 2. st. čije se bogatstvo temeljilo na trgovini putem mora. Istraživanje je demantiralo postojanje maritimne vile, a potvrdilo postojanje lučkog postrojenja. Pronađeni zidovi ukazuju da je uz more i u moru osim pristanišnih mulova dugih i po 100- 200 m bilo i radionica, javnih prostora, spremišta uz luku, što ukazuje na bogato lučko postrojenje”– iznijela je dugo očekivane rezultate voditeljica projekta, arheologinja Eva Buća.

Predstavnici Općine Murter Kornati, načelnik Toni Turčinov i Luka Ježina, voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo, istaknuli su da obavljena arheološka istraživanja i konzervatorski radovi pronalazaka, teže oko milijun kuna. To su najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti ovog vrijednog arheološkog nalazišta. Planirano je da se početkom sljedeće godine do kraja konzerviraju nepokretni pronalasci, nakon čega slijedi uređenje arheološke šetnice koja će se sastojati od kopnenog i morskog dijela, kao novog konkurentnog turističkog proizvoda Murtera. Pod morem će se tako naći “plantaža amfora” - dva velika osvjetljena kaveza dimenzijama 8×3 metara s replikama amfora koje će tako dozrijevati, da bi bile kao takve izložak i prodajni primjerak u Amforariju. Procjenjena vrijednost Amforarij je približno 12 milijuna kuna, a planira se financirati također iz EU fondova. U sklopu edukativne morske i kopnene staze bit će postavljena rasvjeta, info edukativne table, uz obilno korištenje virtualne tehnologije proširene stvarnosti s 3D rekonstrukcijom, vjerodostojnim igrokazom i prikazima, uz uporabu naočala za virtualnu stvarnost.

Ovaj lokalitet koji datira iz burne pretpovijesti, većim dijelom potopljen, upravom ovogodišnjim angažmanom stručnjaka u zadnji čas je spašen od potpunog uništenja i nestajanja- istaknuli su složno predstavnici struke i lokalne vlasti.

Tekst, foto: V.M.

Čitav Završni izvještaj možete preuzeti na slijedećim linkovima:

Završni izvještaj Murter-Colentum

Mapa_Faze

Mapa_Kote

Mapa_Tlocrt

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.