Započeli najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti nalazišta Colentum

Velj 08 2019

Početkom veljače 2019. započeli su arheološko-konzervatorski radovi na arheološkoj plaži na Gradini vrijedni približno milijun kuna, a koji će biti financirani bespovratnim EU sredstvima.

Sredstva su odobrena u sklopu programa Interreg Hrvatska-Italija na koji se općina Murter-Kornati zajedno s parnerima iz Italije i Hrvatske prijavila početkom srpnja 2017. godine. Ovo je prva aktivnost u sklopu projekta Arheološkog parka Colentum za koji je kroz  program Interreg Hrvatska-Italija osigurno 3 milijuna bespovratnih EU sredstava. Ostale aktivnosti biti će predstavljene nakon službenog predstavljanja krovnog projekta ukupne vrijednosti približno 18 milijuna kuna koje će se u narednih nekoliko mjeseci održati u Italiji. 

Govoreći o započetim radovima arheoloških iskopa te pratećih konzervatorskih radova možemo ustvrditi da se radi o najvećim arheološko-konzervatorskim radovima u povijesti ovog nalazišta. Radove arheoloških iskopa obavljati će zadruga ARHEO-KOOP dok će konzervatorske radove obavljati poduzeće Minigradnja d.o.o. Predviđeno trajanje radova je 2 mjeseca. Radovi se odnose na površinu od 1000m2 na prostoru arheološke plaže na kojoj se prostoru ostaci ranocarske maritimne vile. Nakon konzervatorskih raodova trebao bi se ostvariti dojam izranjanja rimske vile/rimskog grada iz plaže i te uranjanja u more. S preostala 2 milijuna kuna u narednoj godini urediti će se atraktivna podmorska i kopnena šetnica.
 
Od početka prijave projekta pa i u samoj provedbi, značajnu ulogu ima Muzej grada Šibenika s kojim općina Murter-Kornati usko surađuje po pitanju svih aktivnosti na arheološkom nalazištu Colentum.

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.