Prezentirano idejno rješenje rekonstrukcije velike rive

Ožu 08 2019

U Lučkoj upravi Šibensko-kninske Županije 07. ožujka 2019. prezentirano je nekoliko idejnih rješenja produljenja i rekonstrukcije murterske velike rive.

Projekt su prezentirali projektanti iz poduzeća Pomorski projekti d.o.o. na čelu s arhitektom Ivicom Gallasom. Na prezentaciji su prisustvovali predstavnici Lučke uprave Šibensko-kninske županije na čelu s ravnateljem Uprave, gospodinom Željkom Dulibićem, predstavniciOpćine Murter-Kornati na čelu s načelnikom Tonijem Turčinovom te pročelnica Odjela za pomorstvo Šibensko-kninske županije, gospođa Jadranka Fržop.

Projekt predviđa uređenje interne dvosmjerne prometnice s okretištem i 17 parkirnih mjesta radi mogućnosti pristupa osobnih, interventnih i manjih teretnih vozila (do cca 10 metara) te produljenje postojećeg gata "velike rive" postavljenog na pilotima u duljini 50 m + 150 m te širini 6 metara. Minimalna dubina trase će biti -4,15 metara. Produljenjem velike rive osigurati će se vezovi za ribarske brodice ali i vezovi za planirani budući javni pomorski promet na relaciji Murter-Kornati. Idejno rješenje tako predviđa mogućnost prihvata 8 ribarica duljine 20-25 metara u zaštićenom akvatoriju, mogućnost prihvata cca 20 plovila duljine do 30 metara u nezaštićenom akvatoriju te 3 veza za javni pomorski promet.

Procjenjena vrijednost projekta je do 11 milijuna kuna koji će biti osigurani sredstvima državnog, županijskog i manjim dijelom iz općinskog proračuna. Realizacija projekta predviđa se unutar 3 godine ovisno o izradi potrebnih studija te ishodovanju dozvola.

Na sastanku je dogovoreno uvođenje reda te naplate vezova u bazenu uvale Hramina što je realno očekivati nakon ljeta 2019.

Obavještavamo naše sumještane da će idejna rješenja biti dostupna na uvid u prostorima općine do 15. ožujka 2019. godine.