Održana premijera dokumentarca Murterske bake

Velj 11 2018

U prepunoj kino dvorani "Žut" 10. veljače 2018. održana je premijera radne verzije dokumentarnog filma "Murterske bake". Dokumentari film je zajednički projekt Pokladnog odbora, TZ Murter-Kornati i općine Murter-Kornati, a autor je Zvonko Ilijić, televizijski, kazališni i filmski redatelj koji već desetljećima i sam sudjeluje u murterskim pokladnim svečanostima.

Zbog preambiciozno postavljenih rokova, prikazana tek  radna verzija filma. Prvih dvadeset minuta prikazuje murterske bake u vremenu do pedesetih godina i pola sata najstarijih snimljnih materijala koji su nastali 1982. godine.

Na premijeri nije prikazan čitav film zbog manjih tehničkih problema, a redatelj Zvonko Ilijić je objasnio da su maškare zaslužile puno veći angažman i rad na samom filmu zbog količine materijala koja ga je u jednom trenutku zasula sa svih strana. 

Prvi pisani podaci o maškarama datiraju čak iz druge polovice 19. stoljeća, koji se mogu naći u murterskim godišnjacima, kao i pisani materijal pritužbe u murterskoj narodnoj čitaonici kada su je ‘ometali neki namrčeni u mudantama koji se muvaju po čitaonici’. Prve organizirane maškare su počele 1954. godine, dok je prvo čitanje optužnice i suđenje zlotvoru Krnji Krnjiću počinjeno 1957. godine. Također, u filmu je otriveno da su maškare bile toliko popularne i nedodirljive da njihovu upornost održavanja nije mogao prekinuti ni ondašnji strogi komunistički režim.

U filmu, čiji se ostatak tek čeka, govorili i svjedoci Murterini među kojima su Vicenca Pleslić, Slavija Vujačić, Ivo Juraga Nadov, Mile Nenić, Ive Šikić Rogić, Marko Zorzina, Bare Vodopija i Igor Kovačev Bakarica te članovi udruge “Murterske poklade” i mnogi drugi, a naratori filma su glumci Mirta Zečević i Slavko Juraga. Premijera cijelog filma je zakazana iza blagdana Uskrsa.