Ministarstvo Regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo sredstva za uređenje šetnice na Crnikovcu

Ožu 08 2018

U okviru Plana usmjeravanja i rasporeda sredstava za razvoja područja otoka u 2018. godini Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU općini Murter-Kornati odobrilo je 270.000,00 kuna za projekt uređenja pješačke staze prilagođene biciklističkom prometu.

Od zaprimljenih 87 projekata Ministarstvo će s ukupno 19 milijuna kuna sufinancirati njih 40, a među njima i naš projekt.

Uređenje poučne pješačke staze doprinijeti će poljoprivrednoj revitalizaciji, turističkoj valorizaciji te protupožarnoj zaštiti poluotoka Crnikovac na otoku Murteru na kojem se nalaze brojni zapušteni maslinici i suhozidi te s kojeg se pruža pogled na Kornatsko otočje. Staza vodi do pomorske rute kojom su stari Murterini plovili svojim tradicionalnim brodovima te krčili posjede na Kornatima i ostalim prekomorskim posjedima. Staza počinje u uvali Jersane u kojoj se nalazi stanište biljaka tzv. slanuša zbog kojih je cijeli otok Murter ušao pod Natura 2000 mrežu. Staza prolazi pokraj tzv. Velike gomile (stožasta suhozidna formacija visoka 10-ak metara) te ruševine starog vinogradarskog stana. Zahvatom će se posjetiteljima omogućiti istražiti najgušći otočni arhipelag Mediterana te murtersku baštinu. Pri tome će im pomoći info-edu panel te dalekozor.

Projekt Uređenje pješačke staze prilagođene biciklističkom prometu ukupne procjenjene vrijednosti 385.714,29 kuna projektiralo je poduzeće Aurora Consulting d.o.o. Ministarstvo će ga sufinancirati u iznosu od 270.000,00 kuna. Ostatak će se financirati iz općinskih proračunskih sredstava. Uređenje pješačke staze planira se do ljeta 2018. godine. Radi se o prvoj fazi uređenja šetnica na poluotoku Crnikovac. Druga faza se odnosi na uređenje obalne staze od plaže Podvrške do uvale Jersane duljine od oko 3 kilometra. Sa ove šetnice posjetitelji će u idealnim vremenskim uvjetima te uz pomoć AR aplikacija moći vidjeti i istražiti preko 50 otoka murterskog arhipelaga. Kako je ova obala puna malenih skrivenih žala, šetnica će rasteretiti glavne murterske plaže. Nakon dovršetka obje faze samo na ovom svjeverozapadnom dijelu/poluotoku otoka Murtera biti će uređeno preko 10 kilometara pješačko-biciklističkih staza. To će znatno doprinjeti razvoju cikltorurizma te produljenju turističke sezone u Murteru.

Razvoj ovakve infrastrukture doprinijeti će općem cilju općine da se okolni otočni arhipelag, uključujući Kornate istražuje u što većoj mjeri upravo na otoku Murteru.