Odobrena sredstva za Paviljon za ispraćaj pokojnika

Velj 28 2017

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u sklopu Javniog poziva za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći za 2017. godinu odobrilo je općini Murter-Kornati 100 000 kuna za izradu dokumentacije za Izgradnju i opremanja paviljona za ispraćaj pokojnika na mjesnom groblju na Gradini.

Postojeće groblje smješteno je na rtu Gradina u arheološkoj zoni koja je značajni lokalitet antičkog razdoblja. Uz ulaz u stari dio groblja nalazi se prostor predviđen za parkiralište i mala privremena mrtvačnica smještena uz vanjsku stranu ogradnog zida. Mrtvačnica svojom veličinom i prostornim sadržajem ne zadovoljava potrebe te funkcije. Projekt Izgradnje i opremanja novog Paviljona za oproštaj predviđa izgradnju oproštajno-ceremonijalnog sklopa koji se sastoji od 4 osnovne funkcionalne cjeline: pogona, mrtvačnice, pomoćnih prostorija, te zatvorenog i otvorenog oproštajnog prostora. Općina Murter-Kornati traži adekvatnu lokaciju Paviljona za opraštaj koja će osigurati dovoljno velik vanjski otvoreni, natkriveni, zasjenjeni i, od dominantnih vjetrova zaštićeni, vanjski prostor, te sa stajališta murterske tradicije osigurati dostatan prostor za formiranje sprovodne povorke i razvijanje njezinog simboličkog puta, od dvorane za ispraćaj, do crkve ili groba.

Nakon odabira lokacije započeti će izrada projektno-tehničke dokumentacije za koju je općina od Ministarstva dobila ova sredstva.