Javna rasprava o budućoj namjeni i uređenju kompleksa na brdu Raduč

Pro 28 2016

U petak 20.01.2017. navečer u 19h u murterskoj Narodnoj čitonici i knjižnici održana je tribina/javna rasprava s ciljem doprinosa osmišljavanju nove javne upotrebe za bivši vojni kompleks na brdu Raduč, a u sklopu građanske akcije “Otkrijmo Raduč”, koju financira Zaklada Kajo Dadić iz Splita.

Sudjelovalo je 20-ak zainteresiranih mještana. Nakon kratke prezentacije same građanske inicijative "Otkrijmo Raduč" i njenih aktivnosti, predstavljene su dosadašnje aktivnosti na Raduču, od kojih je zadnja bila topografski snimak potkopa i prirodne špilje na brdu Raduč u Murteru koji su na inicijativu općine Murter- Kornati već početkom siječnja 2017. članovi HPK Sveti Mihovil Teo Barišić, Joso Gracin i Mate Protega iz Šibenika izradili.

Na raspravi su izložene i do sada sakupljene ideje mještana i gostiju Murtera i oživljeni su detalji projekta Phoenix Arbor, te su objašnjeni slijedeći koraci koji se trebaju odraditi s ciljem prijave obnove bivšeg vojnog kompleks na brdu Raduč na EU strukturne fondove za održivo korištenje kulturne ili prirodne baštinu. Murterini su bili kreativni pa su se među idejama našli skywalk vidikovac, TV toranj s panoramskim liftom i kružnim vidikovcem, žičara, panoramski tobogan s vrha brda u murtersko more, pista za paragliding, mediteranski vrtovi, muzej masline na otvorenom, razni sportsko-rekreativni sadržaji, filmski tematski park, planetarij i zvjezdarnica. Od prikupljenih ideja najartikuliranija je bila ideja zavičajnoga posjetiteljskog centra s atraktivnim restoranom, kušaonicama i suvenirnicama, planetarijem, laboratorijem za inovativne akcije na području turizma, sporta, rekreacije i poljoprivrede, polivalentnom dvoranom, mediteranskim vrtovima, atraktivnom interpretacijom tunela, skywalk vidikovcem i žičarom. Plan je prikupljene ideje razraditi unutar tematskih okvira i odrednica natječaja EU strukturnih fondova na temelju čega će biti formirani projektni zadaci za arhitekte odnosno projektante koji će izraditi idejno riješenje koje će se prezentirati predstavnicima Ministarstva državne imovine.

U sklopu građanske inicijative uskoro će biti organizirana volonterska akcija čišćenja Raduča, akustični koncert u tunelima te izrada letka info-edu table za posjetitelje. Letci će biti distribuirani u uredu TZO-a Murter-Kornati, te poslovnicama turističkih agencija. Na info-edu tabli biti će informacije o kompleksu, upute odnosno upozorenja za ponašanje posjetitelja. Time će se obogatiti turistička ponuda otoka Murtera, povećati sigurnost znatiželjnih posjetitelja kompleksa te osvijestiti javnost o potencijalu brda Raduč.

Ova tribina/javna rasprava provedena je u sklopu građanske inicijative „Otkrijmo Raduč“ koju u partnerstvu sa općinom Murter-Kornati provodi udruga Argonauta, a financira Zaklada „Kajo Dadić“.

where the logo of the 1000 Miglia race circled the date window. The dial is circled with a fixed 60-minute bezel Chopard chose to use a classical aluminum insert here instead of a ceramic insert like many of its competitors. orologi replica replicaswatches Then comes the dial. Again, because after their first model Girard-Perregaux continued to create and produce quartz movements. wigs They developed them to such a degree that some of them had several complications including unusual ones like an indicator for the current sign of the zodiac. Also the finish on the later movements was exceptionally high.