Do kraja 2020. godine Murter i Betina dobiti će kanalizaciju!

Stu 18 2016

 

U murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici 16.11.2017. održana je prezentacija projekta odvodnje na području aglomeracije Murter-Betina. Na prezentacjii su sudjelovali predstavnici općine Murter-Kornati, komunalnog poduzeća Murtela d.o.o. i Zeleni otok d.o.o., predstavnici konzultantskog poduzeća Proning-Dhi d.o.o., Vodovoda Šibenik i Hrvatskih voda te predstavnici nadležnih Ministarstava.

S obzirom na prihvaćanje radne verzije aplikacije, zaključeno je da je projekt jedan od najspremnijih u Županiji odnosno da je dokumentacija spremna za prijavu što znači da će početkom 2017. biti raspisani natječaji za izvođača dok bi radovi na kanalizaciji trebali započeti nakon turističke sezone 2017. godine.

Radi se o projektu ugradnje mreže odvodnje duljine 30 kilometara, izgradnji 6 crpnih stanica te jednog uređaja sa pročišćavanje otpadnih voda.

Za usporedbu, u dosadašnjoj fazi radova u Murteru je ugrađeno 3,9 km mreže, podmorski ispust duljine 1,4 km te 2 crpne stanice.

Ukupni troškovi projekta iznose nešto više od 113 milijuna kuna. Od toga 70% financira će se iz EU fondova, 12% financirati će Hrvatske vode, 12% Republika Hrvatska i oko 6% lokalne jedinice samouprave odnosno Općina Murter-Kornati i Općina Tisno.

Završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2020. godine.